Infolinia 603 965 999 Godziny działania: pn -pt: 7.15 - 15.00 Masz pytanie ? Napisz do nas WIADOMOŚĆ Odpowiadamy poniedziałek - niedziela / 24h
Szukaj Szukaj
0Schowek Schowek
Twój schowek jest pusty
0,00 zł 0 szt
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Pytania i odpowiedzi » Alkohol a człowiek

Alkohol a człowiek

Niedługo po dostaniu się alkoholu do naszej krwi organizm stara się go usunąć. Około 10% jest wydalane poprzez oddech, pot i mocz.



alt

Pozostałe 90% jest neutralizowane w procesie zwanym metabolizmem w którym znaczną funkcję pełni wątroba.

Doświadczony policjant potrafi oszacować jaki jest stopień alkoholu we krwi danej osoby, aczkolwiek jest to skrajnie niemożliwe żeby przeprowadzić dokładny pomiar bez użycia odpowiedniego osprzętu. Alkomaty przez nas oferowane, zwłaszcza elektrochemiczne, potrafią w bardzo dokładny sposób określić poziom alkoholu w wydychanym powietrzu osoby badanej (zobacz ofertę).

Jak zmienia się zachowanie wraz ze wzrostem stężenia alkoholu we krwi?

Sprzęt mierzący może takie pomóc przewidywać typowe zachowania przy różnych stężeniach alkoholu we krwi. Oczywiście, każdy może reagować inaczej na różne dawki alkoholu. Przedstawiona poniżej tabela pokazuje najbardziej typowe reakcje na dane stężenia:

 

0.2‰ - 0.3 ‰   Rozproszona uwaga, lekka euforia i większa śmiałość. Uczucie relaksacji i beztroski.

0.4‰ - 0.6‰    Zwiększona samoocena, mniej zahamowań i zdecydowane rozluźnienie. Coraz częściej występują błędy w logicznym myśleniu. Małe upośledzenie pamięci oraz rozproszona uwaga. Większa skłonność do okazywania uczuć, a także wzmożona wrażliwość na szczęście lub smutek.

0.7‰ - 0.9‰    Szereg czynników wpływających na gorsze umiejętności prowadzenia pojazdu  - pogarsza się koordynacja ruchów, zmniejsza szybkość reakcji, następuje pogorszenie wzroku oraz ograniczenie pola widzenia. Samokontrola i opanowanie są zmniejszone, natomiast występuje zwiększona skłonność do ryzyka. Poczucie, że jest się lepszym niż to jest w rzeczywistości.

1.0‰ – 1.2‰    Znaczna nietrzeźwość. Zaburzona koordynacja psychoruchowa, bardzo słaba ocean sytuacji. Pojawia się bełkot, zaburzenia równowagi i wzroku, bardzo długi czas reakcji. Całkowite zaburzenie racjonalnego myślenia.

1.3‰-1.5‰    Stan totalnej nietrzeźwości. Znikoma zdolność oceny sytuacji, percepcji I zdolności koordynacji psychoruchowej. Bardzo wolny czas reakcji na bodźce. Bełkot, utrata równowagi I zamazany wzrok. Pewność siebie zostaje zastąpiona przez strach i niepokój. Mogą wystąpić wymioty.

Mając 1.5 ‰ spowodowanie wypadku jest 380 razy bardziej prawdopodobne niż podczas trzeźwości!

1.6‰ – 1.9‰    Osoba wygląda na kompletnie “zalaną”. W tym momencie całkowicie tracimy kontrole nad swoim ciałem, często występują omdlenia. Prawie zawsze występują nudności i mdłości, a osoba ma trudności ze skupieniem się na jakimkolwiek obiekcie.

2.0 ‰    Poczucie zdezorientowania, zmieszania I skołowania. Występują zawroty głowy. Wymagana jest pomoc innych osób w utrzymaniu pozycji pionowej. Utrata odczuwania bólu. Brak odruchu wymiotnego mogący spowodować zadławienie sie. Prawdopodobna jest utrata pamięci z tego okresu.

2.5‰    Zaburzenie wszystkich funkcji psycho-ruchowych. Zerowa koordynacja ruchowa. Zwiększa się ryzyko uduszenia się własnymi wymiocinami i poważnych urazów spowodowanych upadkami lub innymi wypadkami losowymi.

3.0‰ – 4.0‰    Skrajne zagrożenie życia. Utrata świadomości miejsca I czasu. Prawdopodobne omdlenia z których trudno jest wybudzić. Może wystąpić zgon spowodowany przedawkowaniem alkoholu.Wzrasta zagrożenie śpiączką

Powyżej 4.5‰ alkoholu we krwi śmierć dotyka już większość ludzi.

 

Ciało (a dokładniej wątroba) ma zdolność to metabolizmu alkoholu. Bez względu na to jak szybko i w jakich ilościach jest on spożywany, organizm może pozbyć się tylko ilości jednego, przeciętnego drinka na godzinę. W zależności od czynników takich jak waga, wzrost, płeć, zawartość wody w organizmie, proporcja między ilością tłuszczu a ilością mięśni, spożywanymi pokarmami itp. Jeden drink dotrze do naszego krwioobiegu po 30-45 min.

Szybka konsumpcja 4 lub 5 drinków w godzinę zmusza wątrobę do pracy przewyższającej jej metaboliczne możliwości. Wynikiem tego jest szybki wzrost alkoholu we krwi, który wzrasta do czasu zaprzestania przyjmowania kolejnych dawek alkoholu. Takie szybkie picie alkoholu jest powszechne wśród ludzi młodych i studentów i prowadzi do niebezpiecznie wysokiej zawartości promili we krwi.

                                  alt


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Pytania i odpowiedzi